poniedziałek, 29 listopada 2010

JESIENNY DESER W RAMACH KORZENNEGO TYGODNIA


Bardzo lubię gdy pojawia się wiadomość o kolejnym Korzennym Tygodniu. Znak to, że wkrótce będą święta. W kuchni już zaczyna coraz częściej pachnieć przyprawami korzennymi i tak jakoś na duszy cieplej się robi. Na początek proponuję coś z kuchni francuskiej.

Gruszki i jabłka w winnym syropie
inspirowane kuchnią francuską

2 wydrążone i nacięte gruszki
2 wydrążone i nacięte kwaśne jabłka
garść orzechów włoskich
100 ml czerwonego wina
50 ml soku malinowego
50 ml konfitury z czarnej porzeczki
50 ml miodu
5 ml domowej przyprawy do piernika



Wino, sok, konfiturę, miód i przyprawę podgrzej.
Zalej owoce, przykryj i pozostaw na godzinę.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Posyp owoce orzechami i piecz pod przykryciem przez 25 minut.
Odkryj i opiekaj przez kolejne 5 minut.
Podawaj z gęstym jogurtem lub z bitą śmietaną.


6 komentarzy:

anytsujx pisze...

Twój deser z gruszek i jabłek wygląda rewelacyjnie, to dopiero pyszności ...
Pozdrawiam :)

Amber pisze...

Zapisuję się na ten deser! Korzenne owoce to pyszności.Pięknie i pysznie.

Arvén pisze...

Też mi bardzo przypadła do gustu ta akcja :)
Piękny deser!

asieja pisze...

cudny deser
z pewnością słodko pachnący

Kasia pisze...

Zjadłabym taki z kulką lodów chałwowych :-) Miłego :)

Jagna pisze...

Dziękuje Wam bardzo z całego serca za miłe słowa. Deser jest bardzo aromatyczny a lody do niego pasują idealnie. Z jogurtem mamy za to kontrastujące smaki. Pozdrawiam cieplutko