Uwielbiam kasze, pod różnymi postaciami z różnymi dodatkami. Niezmiernie ucieszyła mnie zatem wieść o akcji kulinarnej zorganizowanej przez Edysię z blogu Przy kuchennym stole. Na początek zaproponuję zapiekane cukinie z dodatkiem dyni, którą o dziwo jeszcze można spotkać na lokalnych targowiskach. W roli głównej kasza jęczmienna.
Zapiekane cukinie
inspirowane przepisem Pani Magdy
Zapiekane cukinie
inspirowane przepisem Pani Magdy
Składniki na 4 porcje:
4 cukinie
1/2 cytryny
2 szklanki startej dyni
2 ząbki czosnku
1 szklanka kaszy jęczmiennej ugotowanej w 3 szklankach osolonej wody
4 plastry wędzonego boczku
oliwa
kawałek ser- Parmezanu bądź Gruyera
sól, świeżo zmielony pieprz
Cukinie przekrój na pół, wydrąż, skrop cytryną i posól.
Dynię przesmaż na oliwie z dodatkiem czosnku.
Wymieszaj ugotowaną kaszę z dynią i wypełnij takim farszem cukinie.
Pokrój boczek w małe paseczki i przesmaż 2 minuty na suchej patelni.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
Przełóż cukinie do naczynia, połóż na nich boczek i opiekaj przez 10 minut.
Posyp serem. Piecz do miękkości- ok 20 minut.
Smacznego
1/2 cytryny
2 szklanki startej dyni
2 ząbki czosnku
1 szklanka kaszy jęczmiennej ugotowanej w 3 szklankach osolonej wody
4 plastry wędzonego boczku
oliwa
kawałek ser- Parmezanu bądź Gruyera
sól, świeżo zmielony pieprz
Cukinie przekrój na pół, wydrąż, skrop cytryną i posól.
Dynię przesmaż na oliwie z dodatkiem czosnku.
Wymieszaj ugotowaną kaszę z dynią i wypełnij takim farszem cukinie.
Pokrój boczek w małe paseczki i przesmaż 2 minuty na suchej patelni.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
Przełóż cukinie do naczynia, połóż na nich boczek i opiekaj przez 10 minut.
Posyp serem. Piecz do miękkości- ok 20 minut.
Smacznego
4 komentarze:
i ja jestem wielbicielką kasz. kiedyś głównie jęczmiennej, teraz już chyba każdej.
i ja zajadam się kaszami, a i dyniu u nas dostatek, więc przepis w sam raz dla mnie :)
ja też uwielbiam kaszę i cieszy mnie każdy nowy przepis :)
asieja, to tak jak ja. pozdrawiam
Tylko Spróbuj, polecam
magdak., cieszę się bardzo;)
Prześlij komentarz