Pierwszy raz sernik ten robiłam kilka miesięcy temu. Miałam trochę sera, jakieś ciasteczka ale nic konkretnego. Za to konkretną ochotę na sernik. Po kilku chwilach wertowania przepisów znanych i nie znanych padło na przepis z książki Gordona Ramsaya. Delikatny. Troszkę odchudzony bo bez masła w masie serowej. Za to rozpływający się w ustach. Idealny sernik na deser. Polecam
Sernik śmietankowy
przepis, z drobnymi zmianami, pochodzi z książki Gordona Ramsaya
przepis, z drobnymi zmianami, pochodzi z książki Gordona Ramsaya
220 g ciasteczek
20 g migdałów
20 g otrębów owsianych
90 g rozpuszczonego masła
220 g cukru pudru
300 ml śmietany
900 g zmielonego lub zblendowanego sera białego
20 g migdałów
20 g otrębów owsianych
90 g rozpuszczonego masła
220 g cukru pudru
300 ml śmietany
900 g zmielonego lub zblendowanego sera białego
30 g jogurtu naturalnego
3 jaja
1 laska wanilii
60 ml gęstej konfitury porzeczkowej
Pokrusz ciasteczka, zmiel migdały i połącz wszystko razem z masłem i otrębami na jednolitą masę.
Przełóż do formy o średnicy 23 cm.
Piecz 13 minut w ok 170 st.C.
Z żółtek i części cukru pudru ubij kogel mogel. Śmietanę ubij z resztą cukru pudru na sztywno. Ubij także białka. Połącz wtedy wszystkie składniki na gładką masę.
Wyłóż gotową masę na upieczony spód. Polej sernik konfiturą i przy pomocy patyczka zrób wzorki na jakie masz ochotę.
Wstaw do 140 st.C.
Piecz ok 35 minut do ścięcia się masy na brzegach. Studź w piekarniku. Pozostaw na kilka godzin w chłodnym miejscu przed pokrojeniem.
1 laska wanilii
60 ml gęstej konfitury porzeczkowej
Pokrusz ciasteczka, zmiel migdały i połącz wszystko razem z masłem i otrębami na jednolitą masę.
Przełóż do formy o średnicy 23 cm.
Piecz 13 minut w ok 170 st.C.
Z żółtek i części cukru pudru ubij kogel mogel. Śmietanę ubij z resztą cukru pudru na sztywno. Ubij także białka. Połącz wtedy wszystkie składniki na gładką masę.
Wyłóż gotową masę na upieczony spód. Polej sernik konfiturą i przy pomocy patyczka zrób wzorki na jakie masz ochotę.
Wstaw do 140 st.C.
Piecz ok 35 minut do ścięcia się masy na brzegach. Studź w piekarniku. Pozostaw na kilka godzin w chłodnym miejscu przed pokrojeniem.
19 komentarzy:
A w wykonaniu sernika nie ma ani słowa o otrębach owsianych wymienionych w składnikach...
piekny serniczek:) az mam ochote skubnac kawaleczek:)
wygląda niesamowicie puszyście, musi być cudny w smaku i konsystencji:)
Wygląda niesamowicie:)
Awesome! Kocham i wkrótce spróbować :)
Pozdrawiam,
Tony
Sernik wygląda wykwintnie i pysznie. Nigdy jeszcze nie piekłam sernika. Teraz widzę, że dużo straciłam.
Ja kiedyś robiłam podobny
http://ziolowyzakatek.blogspot.com/2010/10/sernik-z-musem-malinowym-z-jesiennych.html
Ale nie z przepisu ramsay'a/ Z jego książek przymierzam się do tarty cytrynowej..
Pozdrawiam!
Jagno, sernikowe cudo!
Wyrośnięty i puszysty.Ach, jaki musi być pyszny.
Ależ piękny! Te esy floresy na wierzchu... Niesamowity dają efekt.
Pozdrawiam!
Piękny ten serniczek! Ślinka cieknie:))
Pozdrawiam:)
piękny i bardzo smakowity
ten jego wierzch... prześliczny.
Super, na pewno pyszny i pieknie wyglada! Nie mam nic przeciwko takiej dekadencji! :)
Takie wzorki są śliczne, a i sernik wyśmienity. Pozdrawiam
Najmocniej dziękuję za Wasze miłe słowa. Dawno mnie tu nie było i tym bardziej miło jest je czytać.
Pozdrawiam cieplutko
Czy ten sernik naprawdę pieczemy tylko 35 minut???
Sernik jest rewelacyjny ...., przepis zapisuję !:)
Wesołych Świąt !
Pozdrawiam Justyna :)
Piękny! Znajdę dłuższą chwilę i zrobię!
Życzę zdrowych, spokojnych, szczęśliwych Świąt Bożego Narodzenia i moc serdeczności, Justyna :-).
Prześlij komentarz