wtorek, 16 listopada 2010

PRZYGOTOWANIA DO ŚWIĄT

Tegoroczny listopad przypomina bardziej mi marzec. Dużo słońca. Na wycieczki rowerowe wciąż mogę się z moimi dziewczynami wybrać. Nie odzywało się to co roczne przeczucie, że już o Świętach trzeba myśleć. Owszem czytałam wpisy Bey czy Doroty ale chyba nie docierała do mnie ta informacja. W ten weekend w końcu przywołałam się do porządku i zabrałam za zagniatanie pierników. Oto efekty weekendowego   piernikowania.

PIERNIK SUŁTAŃSKI
inspiracja "Polska wigilia" Hanna Szymanderska

750 g mąki pszennej

250 g mąki żytniej
500 g cukru
20 g sody
pół łyżeczki potażu
sok z 1/2 cytryny
500 g miodu
2 łyżeczki domowej przyprawy korzennej
5 jaj
Na małym ogniu zagotuj miód z przyprawą. Jaja ubij  z cukrem na pianę.
Mąkę wymieszaj z ubitymi jajkami. Dodaj ciepły miód i wyrabiaj.
Dodaj sok z cytryny, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku oraz potaż.
Wyrabiaj długo i dokładnie, aż ciasto zacznie lśnić i stanie się gładkie.
Zawiń w ściereczkę i zostaw w chłodnym miejscu na kilka tygodni.


PIERNICZKI AGANIOK
inspiracja Bea w Kuchni

500 g miodu wielokwiatowego
ok 200 g cukru
250 g masła roślinnego
800 g mąki pszennej
350 g mąki żytniej
3 jaja
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki mleka 3,2%
szczypta soli
1 szklanka siekanych orzechów włoskich pomieszanych z laskowymi
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki domowej przyprawy do pierników


Miód, cukier i masło podgrzej na małym ogniu, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Dodaj orzechy i przyprawę.
Do dzieży wsyp mąki, jaja, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, kakao i wymieszaj.
Po chwili dodaj przestudzoną masę. Wyrabiaj długo i dokładnie- mikserem 4-5 minut, ręcznie ok 10.
Ciasto przełóż do naczynia, owiń lnianą ściereczką. Odstaw na kilka tygodni w chłodne miejsce aby dojrzewało.


PIERNIKI STAROPOLSKIE
inspiracja "Niebo w gębie"

650 g mąki pszennej
350 g mąki żytniej 1400
500 g cukru
400 ml miodu lipowego
150 g masła roślinnego
4 jaja
1/2 szklanki mleka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
szczypta soli

Cukier, miód i masło podgrzej do uzyskania jednolitej masy.
Jeśli wyrabiasz ręcznie poczekaj aż masa przestygnie.
Do dzieży wlej masę i ustaw mikser na małe obroty. Wsypuj powoli mąkę.
Roztrzep jaja i dodaj razem z sodą i przyprawą.
Wyrabiaj długo i energicznie, gdyż inaczej pierniczki nie urosną- mikserem 4-5 minut, ręcznie ok 10.


PIERNICZKI KRAKOWSKIE
inspiracja "Polska wigilia" Hanna Szymanderska

300 g mąki pszennej
150 g cukru
200 g miodu lipowego
2 całe wiejskie jaja i 3 żółtka
1/2 łyżeczki domowej przyprawy do pierników
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
60 g wymieszanych orzechów włoskich i laskowych

Jajka, żółtka i cukier ubij na kogel mogel.
Powoli dodawaj mąkę wymieszaną ze zmielonymi orzechami, cały czas ucierając; wlej rozpuszczony miód.
Pod koniec dodaj przyprawę oraz sodę rozmieszaną w małej ilości zimnego mleka.
Wyrób dokładnie- mikserem 4-5 minut na niskich obrotach, ręcznie ok 10.
Przykryj ściereczką, postaw w chłodzie(dół lodówki, piwnica) aby ciasto dojrzało.


3 komentarze:

Fiolunka pisze...

Ja o świętach jeszcze nie myślę, chociaż atmosfera powoli robi się świąteczna - szczególnie na ulicach Londynu.
Piernik fajnie się zapowiada ;)

asieja pisze...

pysznie aromatyczne te przygotowania.

Jagna pisze...

Fiolunka, troszkę Ci zazdroszczę tego Londynu. Zapraszam w okolicach 18 grudnia na pokaz z wypieków.

Asieja, przygotowania to mały pikuś;) jak zacznę piec te pierniki i pierniczki to dopiero zrobi się aromatycznie;) Pozdrawiam cieplutko