Pomysł na dzisiejszy przepis wpadł mi do głowy podczas przegladania listopadowego numeru Twojego Stylu. Chodziły jednocześnie za mną ostatnio włoskie smaki, po obejrzeniu filmu "Jedz, módl się, kochaj". Staneło zatem na ravioli. Przepis na ciasto pochodzi od Jamiego Olivera.
Bez specjanego radełka, ale wyposażnoa w nóż, wałek i widelec wziełam się do pracy.
Jest to moja druga propozycja na trwający Festiwal Dyni.
Bez specjanego radełka, ale wyposażnoa w nóż, wałek i widelec wziełam się do pracy.
Jest to moja druga propozycja na trwający Festiwal Dyni.
DYNIOWE RAVIOLI
Ciasto
300 g mąki makaronowej
3 jaja
20 ml oliwy
odrobina soli
300 g mąki makaronowej
3 jaja
20 ml oliwy
odrobina soli
Farsz
1 kg dyni
pęczek bazylii
mała cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki bułki tartej
4 łyżki startego parmezanu
szczypta suszonego tymiank
szczypta cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
50 g pokrószonych orzechów włoskich
sól, świeżo mielony pieprz
oliwa
Roztrzep jaja i połącz je z sola, i oliwą.
Wlej masę do mąki, wyrabiaj ciasto przez ok 10 minut. Zawiń w folię i włóż do lodówki na ok 1 godzinę.
Nastaw piekarnik na 200o C. Dynię pokrój na kawałki, posmaruj oliwą obsyp tymiankiem i piecz 20 minut.
Z dyni, bazylii, cebuli, czosnku, bułki, parmezanu oraz przypraw zrób puree.
Dodaj orzechy, dopraw i odstaw do przestudzenia.
Ciasto na ravioli wałkuj na jak najciensze placki, z których wycinaj niewielkie prostokąty.
Wlej masę do mąki, wyrabiaj ciasto przez ok 10 minut. Zawiń w folię i włóż do lodówki na ok 1 godzinę.
Nastaw piekarnik na 200o C. Dynię pokrój na kawałki, posmaruj oliwą obsyp tymiankiem i piecz 20 minut.
Z dyni, bazylii, cebuli, czosnku, bułki, parmezanu oraz przypraw zrób puree.
Dodaj orzechy, dopraw i odstaw do przestudzenia.
Ciasto na ravioli wałkuj na jak najciensze placki, z których wycinaj niewielkie prostokąty.
Na każdy z nich nakładaj po łyżeczce farszu, zawijaj i dociskaj widelcem.
Gotuj 6 minut w osolonej wodzie.
Gotuj 6 minut w osolonej wodzie.
Podawaj z ziołami, serem, suszonymi pomidorami lub poprostu jedz same.
Smacznego
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz