Miło mi brać udział w Festiwalu Dyni po raz drugi.
Chciałabym go zainaugurować prostym i szybkim przepisem na lekki obiad lub przystawkę.
Będzie to pieczona dynia z rydzami z patelni.
PIECZONA DYNIA Z RYDZAMI
Składniki dla jednej osoby
3 kawałki dyni
kilka sztuk rydzów lub innych grzybów
pomidorki truskawkowe
ser koryciński- śmietankowy
rukola
łyżka masła
Sos
50 ml dobrej oliwy
25 ml sosu balsamicznego
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
świeżo zmielony pieprz
3 kawałki dyni
kilka sztuk rydzów lub innych grzybów
pomidorki truskawkowe
ser koryciński- śmietankowy
rukola
łyżka masła
Sos
50 ml dobrej oliwy
25 ml sosu balsamicznego
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
świeżo zmielony pieprz
Na wstępie zrób sos.
Polej dynię połową sosu i zostaw ją na ok 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i grilluj dynię na kratce przez ok 8 minut lub dłużej jeżeli nie lubisz al dente
Grzyby podsmaż na maśle i dopraw je solą i pieprzem.
Pomidorki zmieszaj z resztą sosu.
Upieczoną dynię połącz z rydzami w towarzystwie rukoli i pomidorków, całość oprószając serem
Smacznego;)
Polej dynię połową sosu i zostaw ją na ok 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i grilluj dynię na kratce przez ok 8 minut lub dłużej jeżeli nie lubisz al dente
Grzyby podsmaż na maśle i dopraw je solą i pieprzem.
Pomidorki zmieszaj z resztą sosu.
Upieczoną dynię połącz z rydzami w towarzystwie rukoli i pomidorków, całość oprószając serem
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz