Jak mam ochotę na coś małego a czasu akurat jest troszkę to piekę te ciasteczka. Przepis na te ciasteczka pochodzi z Wysokich Obcasów (2001) i jest autorstwa Agnieszki Kręglickiej. 100 gramów masła roślinnego 100 gramów cukru białego 100 gramów cukru brązowego 2 łyżki ekstraktu z wanilii 2 łyżki brandy 300 gramów mąki 1 jajo ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajo i 2 łyżki śmietany do posmarowania |
Jak mam ochotę na coś małego a czasu akurat jest troszkę to piekę te ciasteczka. Przepis na te ciasteczka pochodzi z Wysokich Obcasów (2001) i jest autorstwa Agnieszki Kręglickiej. Masło ubijam z cukrem i wanilią a po chwili dodaje jajo i brandy. Mąkę mieszam z proszkiem i dodaje do ubitej masy maślanej do chwili połączenia się składników miksuję- raczej mój robocik wyrabia;). Otrzymane ciasto zawijam w papier i wkładam na godzinę do zamrażarki. Po tym czasie ciasto dzielę na dwie części, rozwałkowuje je na placki o grubości ok. 5 mm, wycinam różne kształty i układam na papierze do pieczenia. Ciasteczka smaruje roztrzepanym jajkiem ze śmietanką i piekę 10 minut w 180 stopniach. Agnieszka Kręglicka napisała, że nie powinny zbrązowieć, ale i takie lekko zbrązowiałe smakują pysznie. Smacznego ;) |
wtorek, 19 października 2010
MAŚLANE
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz