wtorek, 19 października 2010

MAŚLANE

Jak mam ochotę na coś małego a czasu akurat jest troszkę to piekę te ciasteczka. Przepis na te ciasteczka pochodzi z Wysokich Obcasów (2001) i jest autorstwa Agnieszki Kręglickiej.

100 gramów masła roślinnego
100 gramów
cukru białego

100 gramów cukru brązowego
2 łyżki ekstraktu z wanilii
2 łyżki brandy
300 gramów mąki
1 jajo
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajo i 2 łyżki śmietany do posmarowania


Jak mam ochotę na coś małego a czasu akurat jest troszkę to piekę te ciasteczka. Przepis na te ciasteczka pochodzi z Wysokich Obcasów (2001) i jest autorstwa Agnieszki Kręglickiej. Masło ubijam z cukrem i wanilią a po chwili dodaje jajo i brandy. Mąkę mieszam z proszkiem i dodaje do ubitej masy maślanej do chwili połączenia się składników miksuję- raczej mój robocik wyrabia;). Otrzymane ciasto zawijam w papier i wkładam na godzinę do zamrażarki. Po tym czasie ciasto dzielę na dwie części, rozwałkowuje je na placki o grubości ok. 5 mm, wycinam różne kształty i układam na papierze do pieczenia. Ciasteczka smaruje roztrzepanym jajkiem ze śmietanką i piekę 10 minut w 180 stopniach. Agnieszka Kręglicka napisała, że nie powinny zbrązowieć, ale i takie lekko zbrązowiałe smakują pysznie. Smacznego ;)
 
MAŚLANE

Brak komentarzy: