
Składniki
1 kg buraków
1 marchewka
1 pietruszka
½ selera
30 gramów świeżego chrzanu
3 łyżeczki soli szczypta kuminu
główka czosnku
1 łyżeczka cukru
1 łyżka kwaśnych konfitur z wiśni
kromka chleba żytniego na naturalnym zakwasie najlepiej;)
Do dużego słoja wlałam 3 litry przegotowanej i przestudzonej wody. Warzywa pokroiłam w grube plastry, czosnek jedynie rozgniotłam i wszystko razem doprawiłam przyprawami, konfiturą z wiśni a na koniec przykryłam kromką chleba. Słój przykryłam pergaminem- gaza, lub lniana ściereczka będzie dobra i pozostawiłam w kuchni. Będę go trzymała 5 dni, czyli w sam raz do wigilii. Po tych dniach zdejmę kożuch, przecedzę i zostawię w butelkach na później. Z części tzn. ¾ wywaru, ¼ wywaru zrobię prawdziwy barszcz staropolski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz