czwartek, 18 listopada 2010

KASZA JĘCZMIENNA

Uwielbiam kasze, pod różnymi postaciami z różnymi dodatkami. Niezmiernie ucieszyła mnie zatem wieść o akcji kulinarnej zorganizowanej przez Edysię z blogu Przy kuchennym stole. Na początek zaproponuję zapiekane cukinie z dodatkiem dyni, którą o dziwo jeszcze można spotkać na lokalnych targowiskach. W roli głównej kasza jęczmienna. 

 
Zapiekane cukinie
inspirowane przepisem Pani Magdy

Składniki na 4 porcje:
4 cukinie
1/2 cytryny
2 szklanki startej dyni
2 ząbki czosnku
1 szklanka kaszy jęczmiennej ugotowanej w 3 szklankach osolonej wody
4 plastry wędzonego boczku
oliwa
kawałek ser- Parmezanu bądź Gruyera
sól, świeżo zmielony pieprz

Cukinie przekrój na pół, wydrąż, skrop cytryną i posól.
Dynię przesmaż na oliwie z dodatkiem czosnku.
Wymieszaj ugotowaną kaszę z dynią i wypełnij takim farszem cukinie.
Pokrój boczek w małe paseczki i przesmaż 2 minuty na suchej patelni.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
Przełóż cukinie do naczynia, połóż na nich boczek i opiekaj przez 10 minut.
Posyp serem. Piecz do miękkości- ok 20 minut.
Smacznego





4 komentarze:

asieja pisze...

i ja jestem wielbicielką kasz. kiedyś głównie jęczmiennej, teraz już chyba każdej.

Tylko Spróbuj pisze...

i ja zajadam się kaszami, a i dyniu u nas dostatek, więc przepis w sam raz dla mnie :)

magda k. pisze...

ja też uwielbiam kaszę i cieszy mnie każdy nowy przepis :)

Jagna pisze...

asieja, to tak jak ja. pozdrawiam
Tylko Spróbuj, polecam
magdak., cieszę się bardzo;)