poniedziałek, 6 grudnia 2010

Gruszki w balsamicznym syropie

Zima, zima dookoła. Wszystko jakby wolniej mi idzie. Myśli  wokół Świąt zaczynaj krążyć, czy dojadę do pracy czy znów zaspy na drogach powstaną. Zagapiłam się z tego wszystkiego i przepis na zakończenie Korzennego Tygodnia z opóźnieniem publikuje.


Gruszki w balsamicznym syropie
przepis inspirowany kuchnią włoską

4 gruszki
100 ml octu balsamicznego
75 ml miodu
1 ml imbiru
szczypta pieprzu
rukola
pomidory
orzechy włoskie

Gruszki wydrąż i grilluj z obu stron.
W garnuszku z grubym dnem z karmelizuj miód. Dodaj ocet i przyprawy. Redukuj do otrzymania gęstego sosu.
Podawaj jako deser lub jako lekką przekąskę w towarzystwie rukoli, orzechów i pomidorków.



3 komentarze:

aga pisze...

pieknie to wyglada i bardzo chetnie bym zjadla:)

ewe.kott pisze...

takie dobroci to i ja bym zjadła :)
schrupałabym taką gruszkę, aż by mi się uszy trzęsły ;)

pozdrawiam ciepło!

Jagna pisze...

aga, EVE dziękuje i pozdrawiam cieplutko