środa, 15 grudnia 2010

NA KOLACJĘ


Ostatni to już mój przepis z wykorzystaniem świeżej dyni. Do zobaczenia w przyszłym roku. Na pożegnanie z dynią proponuję tartę, którą przygotowuje się szybko, łatwo i przyjemnie. Po dniu spędzonym na dekorowaniu w świąteczne ozdoby smakuje niebywale i dodaje energii na wypieki pierników, które już dojrzały.


Tarta z dynią i pieczonym łososiem
inspiracja Kwestia Smaku
wykonanie siostra

Kruche ciasto:
250 g mąki pszennej
150 g schłodzonego masła dobrej jakości
1 wiejskie jajo
1 płaska łyżeczka soli

Nadzienie:
300 g wcześniej marynowanego w soli, pieprzu i cytrynie pieczonego łososia( 8 minut w 180 stopniach)
400 g pokrojonej w plastry i upieczonej dyni

Sos:
50 g masła
50 g mąki
500 ml mleka
1 jajo
sól, świeżo zmielony pieprz


Zagnieć szybko kruche ciasto, gdyż ono nie lubi długiego wyrabiania i schładzaj je przez przynajmniej 1 godzinę.
Rozwałkuj, rozłóż w formie i piecz 15 minut w 180 stopniach.
Do garnka na sos włóż masło, rozpuść na małym ogniu, dodaj mąkę i smaż ok 2 minut. Dodaj mleko i gotuj do zawrzenia i zgęstnienia sosu. Rozkłócone jajo dodaj jak sos przestygnie.
Na upieczonym spodzie rozłożyć dynię, później łososia i zalej sosem.
Wstaw do piekarnika na 15 minut.

9 komentarzy:

arek pisze...

Ciekawa tarta. Zdjecie na gorze byloby swietna kartka swiateczna.

aga pisze...

ach, to pierwsze zdjecie jest przecudowne:)
a tarta wyglada bardzo smakowicie:)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Jagno! Ależ kusząca tarta! Mniammm! Wygląda przepysznie!
Pozdrawiam serdecznie:)

nobleva pisze...

A mnie czeka jeszcze jedna dynia, jeśli jej w końcu od tego czekania coś nie trafi. Tarta to jest super pomysł!

Olciaky vel Olcik pisze...

Łoooł!
ale tarta;D!

Jagna pisze...

Dziękuje Wam bardzo. to pierwsze zdjęcie tak ot zrobiło mi się. Fajnie, że Wam się podoba.
Pozdrawiam cieplutko

Magnetyzm serca pisze...

U Ciebie dynia jeszcze :)U mnie w kuchni już całkiem zimowo :) Pozdrawiam serdecznie :)

Jagna pisze...

Magnetyzm serca- jakoś tak wyszło;)

Kuchareczka pisze...

Ale jest fantastycznie zapieczona na wierzchu! :)