czwartek, 21 października 2010

ANANAS I KOKOS W ROLI GŁÓWNEJ

Moja siostra, która nie przepada za ananasem, gdy zobaczyła przepis znaleziony na blogu Cioccolato Gatto powiedziała, ze musimy koniecznie go wypróbować. Tak więc cytując za Viradianką upiekłam przepyszną tartę.

Ciasto:
75 g drobnego cukru brązowego
150g mąki pszennej
50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g wiórków kokosowych
150g ciepłej lub delikatnie rozpuszczonej margaryny

Nadzienie:
100g śmietanki 18%
100g mleczka kokosowego
75g cukru drobnego
50g wiórków kokosowych
2 jajka
1/2 laski wanilii
500 g rozgniecionego widelcem świeżego ananasa

Składniki na ciasto wrzuciłam do malaksera, który w kilka chwil wyrobił mi pięknie pachnące ciasto. Zawinęłam je w ściereczkę i pozwoliłam mu poleżakować ok godziny w lodówce. Następnie rozwałkowanym ciastem wyłożyłam formę i podpiekłam je ok 13 minut w 180o . Jajka z cukrem ubiłam na kogel mogel, dodałam śmietanki, wanilię, wiórki, ananasa i wyłożyłam na przestygnięty spód. Piekłam ok 40 minut i podałam jeszcze ciepłą tak jak poleca Viradianka. Pychotka;)
ANANAS I KOKOS W ROLI GŁÓWNEJ
ANANAS I KOKOS W ROLI GŁÓWNEJ

Brak komentarzy: