Przepis
ten bierze udział w zabawie
zorganizowanej prez Olgę z blogu
Smak Imprezy
@font-face {
font-family: "Times";
}@font-face {
font-family: "Cambria";
}@font-face {
font-family: "Georgia";
}p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal { margin: 0cm 0cm 0.0001pt; font-size: 12pt; font-family: "Times New Roman"; }div.Section1 { page: Section1; }
Składniki
50 gramów świeżych
drożdży
2 jaja
1 szklanka
brązowego cukru
¾ szklanki
mleka
5 szklanek
mąki pszennej
70 gramów
roztopionego masła roślinnego
laska wanilii
Lukier, według
przepisu Marty Gessler:
1 szklanka
cukru pudru
½ szklanki
mleka
50 gramów
masła roślinnego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Mleko
podgrzałam wraz z wanilią. Drożdże roztrzepałam z odrobiną mleka, cukru oraz
mąki i pozostawiłam w ciepłym miejscu na kilka chwil. W tym samym czasie jajka
utarły się z cukrem do których dolałam podgrzane mleko a całość połączyłam z
mąką oraz wyrośniętym zaczynem drożdżowym. Ciasto na Babę wyrabiałam długo,
gdyż jak to ciasto drożdżowe potrzebuje dużo ciepła i powietrza do
wyrośnięcia;). Po ok. 15 minutach wyrabiania ciasto odstawiłam na ok. 1 godzinę
przykrywając je ściereczką. Po tym czasie przełożyłam je do formy- u mnie była
to jedna duża, gdy macie mniejsze powinno go starczyć na dwie. W czasie gdy
baba jeszcze rosła w formie nagrzewałam piekarnik do 180 stopni. Po upieczeniu-
czyli ok. 45 minutach i 1 godzinie stygnięcia polałam babę lukrem, otrzymanym z
rozpuszczenia podanych w przepisie składników i gotowaniu go od chwili
zabulgotania przez 12 minut. Smacznego
Przepis
ten bierze udział w zabawie
zorganizowanej przez Olgę z blogu
Smak Imprezy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz