kalafior mieszczący się na dwóch dłoniach
różyczki z brokuły o takie samej wielkości
1,5 litra wywaru warzywnego( przepis w WARZYWNO-SOCZEWICOWEJ ZUPIE JAGNY)
kilka nitek szafranu wrzuconego do gotowego i podgrzanego wywaru
sól, pieprz, pasta z papryczek chili, suszony tymianek i lubczyk ok. 2 łyżeczki
4 ząbki czosnku, kilka piórek cebuli
2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
Pokrojony czosnek, cebulę z tymiankiem podsmażyłam (ok. 2 minuty) w garnku na oliwie. Następnie dodałam różyczki kalafiora i brokuły i smażyłam następne 2 minuty. Do takiej mieszanki wlałam wywar, ale nie cały i gotowała całość ok. 20 minut. Warzywa z wywaru pokroiłam w grube plasterki wrzuciłam do gotującej się zupy i zmiksowałam( może być w Benderze lub mikserem ręcznym). Całość postawiłam na gazie doprawiłam i gotowałam jeszcze ok. 5 minut.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz