czwartek, 21 października 2010

STARY DOM ZDROJOWY RYDZEM STOI

STARY DOM ZDROJOWYMiniony weekend spędziłam, wraz z rodziną, w przeuroczym miejscu. W uzdrowisku Wysowa Zdrój.  Zatrzymaliśmy się w Hoteliku Stary Dom Zdrojowy, o którym z wielką przyjemnością Wam opowiem.




















STARY DOM ZDROJOWY
Miejsce- Stary Dom Zdrojowy znajduje się w Parku Zdrojowym, pijąc kawkę na tarasie mamy zatem piękny widok na okolicę.

Właścicielki- Niezwykle kompetentne i miłe Panie. Pani Barbara przygotowywała nam codziennie pyszności z kuchni- cepeliny, naleśniki, podpłomyki, pierogi i golonki. Pani Kasia raczyła Nas przemiłą obsługą, pyszną kawką i winem.

Jedzenie- Zaczynając od śniadań, którymi byliśmy ugoszczeni (śniadanie wchodzi w cenę pokoju i spodziewałam się tradycyjnego bufetu). Codziennie dostaliśmy inny zestaw- pomidory z oliwą na radicchio, gruszki z tartym serem na radicchio, pyszny serek od lokalnej mleczarki, jajecznica z rydzami, ciasto z gruszkami, domowe dżemy i konfitury, pasztety i wędliny od lokalnych rzemieślników, kończąc na kakao na specjalne życzenie.






STARY DOM ZDROJOWY
W ciągu dnia można było raczyć się piernikiem z gorącymi wiśniami, z wyborną kawą i innymi słodkościami, których nie byliśmy w stanie spróbować.

Na kolację same rozkosze dla duszy- rydze smażone na własnej roboty smalcu gęsim, cepeliny z miętą z wysowskich łąk, marynowana goloneczka, pieczeń z łosia, omlet z rydzami, knedle ze śliwkami z podkrakowskich sadów i wiele innych pyszności.
Dla tych co kochają grzyby, grzybobranie oraz rydze, polecam doroczne Święto Rydza. W tym roku odbyła się trzecia edycja. Panie Barbara Miernikowa i Kasia Miernik-Pietruszewska zdobyły III miejsce w kategorii "wydarzenie", w plebiscycie "Wielkie Odkrywanie Małopolski".
Ciężko było Nam opuścić to urocze miejsce. Na pocieszenie przywieźliśmy sobie wspaniałe rydze od Pani Kasi, z których powstała moja dzisiejsza propozycja.

RYDZE
JĘCZMIENNE ORZOTTO Z RYDZAMI Z PATELNI
inspiracja Gordon Ramsay "Szef kuchni po godzinach"



ORZOTTO


Składniki dla 4 osób
300 g kaszy jęczmiennej
ok 2 litry wywaru warzywnego
1/2 cebuli pokrojonej w kosteczkę
2 ząbki czosnku
gałązka rozmarynu, tymianku i oregano
15 ml oliwy
30 ml masła
sól, pieprz

20 sztuk średniej wielkości rydzów
10 ml oliwy
15 ml masła
sól, pieprz


RYDZE

Wywar zagotuj i pozostaw na małym ogniu.
Masło z oliwą rozgrzej i podsmażaj cebulkę, czosnek i przyprawy.
Wsyp kaszę i smaż ją ok 2 minut.
Wlej 1/2 wywaru i mieszaj do chwili aż płyn odparuje.
Następnie porcjami dolewaj wywar aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Zostało mi jakieś 300 ml wywaru.
Przykryj kaszę i rozgrzej patelnię na rydze.
Smaż je pierw blaszkami do góry przez 2 minuty, dopraw solą, pieprzem.
Zamieszaj i po kolejnych 2 minutach zdejmij z ognia.
Smacznego;)

ORZOTTO

Brak komentarzy: