Oto moja pierwsza propozycja na wspólną zabawę kulinarną zorganizowaną przez Myszę Klapsiarę http://knedlik.blox.pl/2008/12/Tydzien-kuchni-czeskiej-zaproszenie.html.
Składniki 6 podsuszonych kajzerek 1 ½ szklanki mleka 2 jajka opakowanie mrożonego szpinaku ( Hortex, liściasty) 2 łyżki przyprawy prowansalskiej 2 ząbki czosnku ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej mąka pszenna sos- ugotowane 2 marchewki, pietruszka i ½ selera, 2 ząbki czosnku, tymianek, 2 łyżki oliwy z oliwek, pieprz, sól, 2 szklanki wywaru warzywnego |
Bułki pokruszyłam i zalałam mlekiem zostawiając je na 10 minut. W tym czasie podsmażyłam czosnek z przyprawą i szpinakiem przez ok. 5 minut. Masę bułczaną wraz z jajkami, solą i gałką muszkatołową wrzuciłam do robota kuchennego, po chwili dodałam szpinak a na koniec mąkę- ok. pół szklanki. Ciasto było dość lepkie, ale ładnie się lepiło kuleczki wielkości piłki golfowej, które wrzucałam do osolonej wody na 15 minut. Zmiażdżony czosnek przesmażyłam wraz z tymiankiem następnie dodałam zmiksowane warzywa i wywar. Sos podgotowałam ok. 5 minut doprawiłam solą, pieprzem i podałam z knedlami. Można je również podać w sosie czosnkowo-chrzanowym. Smacznego. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz