Składniki na 9 kotlecików: 200 gramów soczewicy Puy 2 blanszowane marchewki 2 jaja ugotowane na twardo łyżeczka imbiru 3 ząbki czosnku ¼ cebuli 3 puszki pomidorów 1 łyżeczka curry, ½ łyżeczki garma masala 1 łyżka masła bułka tarta, oliwa do smażenia |
Inspiracja na danie pochodzi ze styczniowego numeru PANI. Soczewicę gotowałam z dodatkiem imbiru oraz 2 ząbków czosnku do chwili gdy była miękka, czyli ok. 25 minut. Posiekaną cebulkę, pozostały ząbek czosnku oraz przyprawy podsmażyłam na maśle i po chwili dodałam pomidory. Całość zagotowałam, doprawiłam do smaku i odstawiłam na bok. Soczewicę odcedziłam, wymieszałam z pokrojoną marchewką, jajkiem, bułką tartą i uformowałam kotleciki, które smażyłam na oliwie z oliwek. Kotleciki podałam na młodych liściach szpinaku w towarzystwie sosu curry. Smacznego |
wtorek, 19 października 2010
KOTLECIKI Z SOCZEWICY
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz