czwartek, 21 października 2010

PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE

WBDZ okazji Światowego Dnia Chleba chciałabym zaprezentować chleb, którego recepturę opracowałam inspirując się przepisem  Liski z blogu Pracownia Wypieków na Chleb orkiszowy na miodzie. Składniki są podane na dwa bochenki, które smakują najlepiej ze świeżym masełkiem gdy są jeszcze ciepłe. Chleb ładnie się kroi i długo zachowuje swą świeżość.







Zaczyn:
100 g zakwasu żytniego
100 g zakwasu pszennego
300 g mąki żytniej jasnej typ 700
400 g letniej wody
1 łyżka cukru

Właściwe ciasto:
1100 g wody
30 g miodu
1 kg mąki pszennej jasnej typ 850
1 kg mąki żytniej razowej typ 2000
50 ml oliwy z oliwek
40 g soli morskiej


PSZENNO ŻYTNI NA ZAKWASIE
Składniki zaczynu wymieszaj ręcznie lub mikserem (wtedy 3-4 minuty krócej) przez przynajmniej 10 minut. Wychodzi luźne ciasto.
Przykryj ściereczką i pozostaw na co najmniej 10 godzin.
Właściwe ciasto mieszaj z wyrośniętym zaczynem ręcznie lub mikserem do chwili aż ciasto będzie ładnie odchodziło od ręki.
Odstaw ciasto w ciepłym miejscu na 2 godziny lub dłużej jeżeli potrzeba.
Dwie blaszki- keksówki wysmaruj oliwą I obsyp otrębami np. Orkiszowymi.
Metodą J. Hamelman złóż ciasto i przełóż je do form.
Piekarnik  do temperatury 230 stopni rozgrzewaj w chwili gdy ciasto wypełni całe blaszki.
Wstaw je wtedy na 10 minut, a po tym czasie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i dopiekaj jeszcze 30 minut.
Na zdrówko!
PSZENNO ŻYTNI NA ZAKWASIE

Brak komentarzy: