Ciasto
2 szklanki mąki
¼ szklanki cukru pudru
¼ szklanki cukru typu muscavado
½ margaryny
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki przyprawy piernikowej( ja zrobiłam sama mieszając mielony imbir, anyż, kolendrę, cynamon, kardamon., goździki i pieprz. Można tez użyć gotowej)
Masa
1 kg sera białego
4 jajka
¾ szklanki cukru białego
¼ szklanki cukru brązowego
1 łyżka ekstraktu z wanilii
Polewa
tabliczka gorzkiej czekolady minimum70%
1 łyżka masła
1 łyżka cukru brązowego
2 szklanki mąki
¼ szklanki cukru pudru
¼ szklanki cukru typu muscavado
½ margaryny
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki przyprawy piernikowej( ja zrobiłam sama mieszając mielony imbir, anyż, kolendrę, cynamon, kardamon., goździki i pieprz. Można tez użyć gotowej)
Masa
1 kg sera białego
4 jajka
¾ szklanki cukru białego
¼ szklanki cukru brązowego
1 łyżka ekstraktu z wanilii
Polewa
tabliczka gorzkiej czekolady minimum70%
1 łyżka masła
1 łyżka cukru brązowego
Sposób przygotowania
Składniki na ciasto zagniotłam a otrzymane ciasto rozwałkowałam i wyłożyłam nim tortownice. Wstawiłam je do piekarnika nagrzanego do 1 80 o C i piekłam ok. 15 minut, z czego ostatnie 5 minut opiekałam od góry pilnując by się nie przypaliło. W tym czasie ser, żółtka, cukier, wanilię zmiksowałam na gładką masę, białka ubiła na sztywno i wszystko rzaem jeszcze raz zmiksowałam z tymże na niskich obrotach. Całość wylałam na podpieczony spód wstawiłam do piekarnika ( 170 o C) i piekłam ok. 30 minut. Składniki na polewę rozpuściłam w kąpieli wodnej i po chwili polałam przestudzone ciasto. Udekorowałam blanszowanymi migdałami.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz