- Opakowanie sushi nori
- 750 gramów ryżu do sushi
- Wędzony, węgorz, łosoś, halibut
- Średni ogórek
- Papryka czerwona
- Pasta wasabi
- Sezam biały i czarny
- Zaprawa do ryżu: 12 łyżek octu ryżowego, 7 łyżek cukru brązowego, łyżka soli, sok z ćwiartki cytryny
- Sos teriyaki: pół szklanki sosu sojowego ciemnego, tyle samo wody( dla mnie sos sojowy jest za słony więc może być bez), 2 łyżki cukru brązowego, dwie łyżki octu ryżowego, pół łyżeczki sweet chili sos, 2 ząbki czosnku, łyżeczka mielonego imbiru, pieprz.
Składniki na sos teriyaki rozpuściłam i pozostawiłam do ostygnięcia. Ryż do sushi należy zalać woda na ok. 30 minut i tak też zrobiłam. Następnie zalałam go 4 szklankami gorącej wody, gotowałam przez 3 minuty a następnie zmniejszyłam ogień, gotowałam 10 minut po czym trzymałam pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Paprykę i ogórka pokroiłam w wąskie plasterki a następnie każdy plasterek kroiłam wzdłuż tak cienko jak to możliwe. Gdy ryż przestygł wyłożyłam go do płaskiego naczynia i skropiłam zaprawą. Na specjalnej macie rozłożyłam nori, nałożyłam 4 łyżki ryżu, 2 kawałki węgorza, paprykę, ogórka i zwinęłam ścisło zabierając się za następny płat np. halibut z sezamem i wasabi, lub łosoś z ogórkiem, wasabi i białym sezamem. Gdy już wszystkie nori zostały zawinięte pokroiłam każde bardzo ostrym nożem i podałam z teriyaki.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz