Nie ma to jak omlecik na śniadanie utrzymany w klimacie świątecznym;)
Składniki
3 jaja
4 łyżki mąki krupczatki
1 łyżka cukru brązowego muscavado
½ szklanki mleka
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka masła
1 szczypta soli
szczypta przyprawy korzennej
Sposób przygotowania
Żółtka oddzieliłam od białek, do których dodałam sól i ubiłam na sztywno. Żółtka, mąkę, cukier, przyprawę korzenną i mleko roztrzepałam i połączyłam z pianą. Na patelni rozgrzałam masło z oliwą, po czym wylałam masę omletową. Po kilku sekundach przykręciłam gaz i cierpliwie przekręcałam patelnie, aby omlet równomiernie się usmażył i ładnie przełożył.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz