Składniki
1 kg sera białego
250 gramów ricotty
7 jaj
1 szklanka cukru białego
½ szklanki cukru brązowego
200 gramów masła roślinnego
1 łyżka ekstraktu z wanilii
Ciemny spód: 2 szklanki mąki, ½ szklanki cukru brązowego ciemnego, ½ margaryny, 2 żółtka, 4 łyżki kakao, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki przyprawy piernikowej
Sposób przygotowania
Składniki na ciemny spód zagniatam jak na kruche ciasto a następnie wykładam nim tortownicę ( trzy kulki ciasta zostawiam do przyozdobienia) i podpiekam przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Ser przepuszczam przez maszynkę i łącze z ricottą. Masło ubijam z cukrem a następnie dodaje po jednym żółtku a na koniec ekstrakt waniliowy oraz ser z ricottą. Pianę z 9 białek ( 7+ 2 z ciemnego spodu) ubijam na sztywno i zdecydowanym ruchem łącze trzepaczką z masę serową a następnie wykładam całość na podpieczony spód. Sernik piekę ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po ok. 15 minutach przyozdabiam gwiazdkami z ciemnego ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz