Składniki 3 szklanki maki pszennej 1 szklanka mąki orkiszowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki cukru brązowego ½ szklanki cukru pudru 4 żółtka 1 1/3 margaryny 3 łyżki śmietany 1 łyżka bułki tartej ubita piana 2 kg jabłek, 3 łyżki cukru brązowego, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka ekstraktu z wanilii |
Szarlotkę taką moja mama robi odkąd pamiętam. Tym razem wyręczyłam ją i ja ją upiekłam. Wszystkie składniki posiekałam i szybko zagniotłam. Ciasto podzieliłam na dwie części w stosunku 1/3- 2/3 i do tej większej części dodałam śmietanę a te mniejszą wrzuciłam do zamrażalnika na ok. 30 minut. Pozostałym ciastem wyłożyłam formę do pieczenia i opiekałam spód szarlotki w temperaturze 180 stopni ok. 12 minut. Jabłka starłam na tarce i wrzuciłam na sitko po czym doprawiłam cukrem, cynamonem i wanilią. Podpieczony spód wysypałam bułką tartą, położyłam jabłka na nie pianę z 4 jaj a na nią starłam zamrożone ciasto. Szarlotkę piekłam ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Smacznego |
wtorek, 19 października 2010
TRADYCYJNA SZARLOTKA WEDŁUG PRZEPISU MOJEJ MAMY
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz