wtorek, 19 października 2010

TUŃCZYK W CIEŚCIE

Marynata do tuńczyka

½ kieliszka czerwonego wina
½ cebuli
3 ząbki czosnku
4 gałązki pietruszki
kilka listków mięty
pęczek kolendry
3 puszki tuńczyka (każda po 130 gramów suchej masy)

Ciasto

320 gramów pełnoziarnistej mąki
2 kurkumy
2 łyżki curry
1 łyżka zielonej pasty curry
15 gramów proszku do pieczenia
6 jaj(4całe+ 2 żółtka)
opakowanie śmietanki 30%
sól, pieprz do smaku

Przepis na ciasto pochodzi ze strony PASCAL: PO PROSTU GOTUJ!

Za tę potrawę najlepiej jest wziąć się dzień wcześniej. Pietruszkę, kolendrę, miętę tnę nożyczkami do miski z odsączonym tuńczykiem i posiekanym czosnkiem razem z cebulką. Zalewam całość winem i wstawiam na całą noc do lodówki by smaczki się wymieszały;) Następnego dnia składniki na ciasto wrzucam do robocika tzn. pierw jaja ubijam ze śmietanką a po chwili dodaje mąkę z przyprawami i proszkiem do pieczenia. Tak otrzymane ciasto łączę z marynowanym tuńczykiem, przekładam ciasto do foremki ( można użyć dwóch mniejszych lub podać w formie babeczek) i piekę ok. 45 minut w 200 stopniach C. Podaję lekko ciepłe z mieszanką sałat- zielona, rukola, kiełki w oliwce z pociętą pietruszką i kolendrą. Smacznego
TUŃCZYK W CIEŚCIE


TUŃCZYK W CIEŚCIE

Brak komentarzy: