Marynata do tuńczyka ½ kieliszka czerwonego wina ½ cebuli 3 ząbki czosnku 4 gałązki pietruszki kilka listków mięty pęczek kolendry 3 puszki tuńczyka (każda po 130 gramów suchej masy) Ciasto 320 gramów pełnoziarnistej mąki 2 kurkumy 2 łyżki curry 1 łyżka zielonej pasty curry 15 gramów proszku do pieczenia 6 jaj(4całe+ 2 żółtka) opakowanie śmietanki 30% sól, pieprz do smaku |
Przepis na ciasto pochodzi ze strony PASCAL: PO PROSTU GOTUJ! Za tę potrawę najlepiej jest wziąć się dzień wcześniej. Pietruszkę, kolendrę, miętę tnę nożyczkami do miski z odsączonym tuńczykiem i posiekanym czosnkiem razem z cebulką. Zalewam całość winem i wstawiam na całą noc do lodówki by smaczki się wymieszały;) Następnego dnia składniki na ciasto wrzucam do robocika tzn. pierw jaja ubijam ze śmietanką a po chwili dodaje mąkę z przyprawami i proszkiem do pieczenia. Tak otrzymane ciasto łączę z marynowanym tuńczykiem, przekładam ciasto do foremki ( można użyć dwóch mniejszych lub podać w formie babeczek) i piekę ok. 45 minut w 200 stopniach C. Podaję lekko ciepłe z mieszanką sałat- zielona, rukola, kiełki w oliwce z pociętą pietruszką i kolendrą. Smacznego |
wtorek, 19 października 2010
TUŃCZYK W CIEŚCIE
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz