Składniki
150 g ryżu Arborio
400 ml śmietanki kokosowej
600 ml mleka sojowego
5 łyżek cukru brązowego
2 łyżki masła
laska wanilii
400 ml śmietanki kokosowej
600 ml mleka sojowego
5 łyżek cukru brązowego
2 łyżki masła
laska wanilii
Owoce- maliny, truskawki
Zainspirowana i zauroczona przepisem znalezionym na blogu Kwestia Smaku postanowiłyśmy go razem z siostrą wypróbować.
Przepłukany ryż połączyłyśmy wraz ze śmietanką, mlekiem sojowym i wyskrobanymi z laski wanilii ziarenkami w naczyniu do zapiekania posypując całość 4 łyżkami cukru. Naczynie zostało okryte folią aluminiową i wstawione na 60 minut do piekarnika nagrzanego do 160o Celsjusza. Po 60 minutach ryż został przemieszany i wstawiony na kolejne 30 minut. Szczerze mówiąc myślałyśmy z siostrą, ze można skrócić odrobinę ten czas ale niestety nic nie można przyspieszać. Tak więc po wyznaczonym czasie ryż posypałyśmy 1 łyżką cukru i rozłożyłyśmy kawałeczki masła wstawiając formę na już ostatnie 10 minut do piekarnika. Podałyśmy tak jak na zdjeciu poniżej. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz