piątek, 7 stycznia 2011

NA DOBRY POCZĄTEK

Na dobry początek 2011 roku i na dobry początek każdego dnia proponuję bułeczki. Razowe. Mięsiste i sycące. Bogate w błonnik dzięki śrucie orkiszowej. Ulubione mojej siostry.  Wszystkiego dobrego w Nowym Roku.


Bułeczki na śniadanie
przepis inspirowany wpisem z blogu Trufla

10 g świeżych drożdży
610 g ciepłej wody
240 g mąki orkiszowej typ 1850
200 g mąki żytniej typ 1400
650 g mąki pszennej typ 500
50 g śruty orkiszowej
14 g soli
5 g cukru
10 g oleju


Zagnieć wszystkie składniki ręcznie lub z pomocą miksera.

Przykryj miskę i pozostaw ciasto na noc w lodówce lub na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.
Podziel ciasto na równe części- ok 20 średniej wielkości bułeczek.
Rozłóż na blasze lub w formie na muffinki i pozostaw na kolejną godzinę.
Piecz 20 minut w 200st.C.
Studź na kratce.



Postscriptum świąteczne
Moje wypieki świąteczne w tym roku nie należały do wymarzonych. Praktycznie wszystkie pierniczki, które przygotowałam w listopadzie wylądowały w koszu. Zawiniła soda. Tak więc w przyszłym roku do pierniczków Aganiok i Staropolskich dodam zdecydowanie mniej sody. Z całodziennego wypieku pierniczków został mi tylko Piernik Sułtański. Aromatyczny od dużej ilości konfitury pomarańczowej i bardzo słodki.


Masa do piernika
przepis inspirowany książką Hanny Szymanderskiej

2 pomarańcze
250 g cukru
125 ml wody
125 ml miodu
szczypta przyprawy do piernika
400 g ulubionej mieszanki bakaliowej- orzechy włoskie, laskowe, brazylijskie, migdały, figi, rodzynki, morele, suszone jabłka
pestki z połówki Granata

Pomarańcze obierz ze skóry. Oczyść ją z białej błonki i zagotuj w kilku wodach.
Potnij na kawałeczki.
Pomarańcze oczyść z błonek i pokrój na cząstki.
Zagotuj cukier z wodą. Dodaj skórkę i pomarańcze. Smaż jak konfiturę uważając by się nie przypaliła.
Dodaj pokrojone figi, morele, jabłka i owoce Granata.
W drugim garnku zagotuj miód dodaj pokruszone orzechy i smaż kilka minut, często mieszając.
Połącz przesmażone orzechy z konfiturą i smaż dalej.
Gęstą konfiturą przełóż placki piernika.

7 komentarzy:

Karmel-itka pisze...

tak wspaniale zaczynac dzień też bym chciała ;]

Amber pisze...

Takie bułeczki wspaniale nastrajają od rana.
A masa do piernika wydaje mi się boska!

Mar pisze...

baardzo apetyczne, zwłaszcza z tym masełkiem:) piernik narazie w odstawkę (przejadł się, więc masa niepotrzebna póki co, ale do zapisania). super fotki, takie bułeczki na śniadanie i nic więcej nie trzeba:)

myniolinka pisze...

bułki rewelacyjne! zdjęcia tak do mnie przemawiają, że najchętniej sięgnęłabym po jedną z takim masełkiem...
ale powaliła mnie masa do piernika- tyle dobroci w jednej masie... cudo!

anytsujx pisze...

Bułeczki palce lizać, z masełkiem jeszcze lekko ciepłe, rewelacja !:)

asieja pisze...

przyjemnie tak pysznie zaczynac nowy rok.

Jagna pisze...

Dziękuję bardzo za Wasze serdeczne komentarze.

Pozdrawiam cieplutko