Na dobry początek 2011 roku i na dobry początek każdego dnia proponuję bułeczki. Razowe. Mięsiste i sycące. Bogate w błonnik dzięki śrucie orkiszowej. Ulubione mojej siostry. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku.
Bułeczki na śniadanie
przepis inspirowany wpisem z blogu Trufla
10 g świeżych drożdży
610 g ciepłej wody
240 g mąki orkiszowej typ 1850
200 g mąki żytniej typ 1400
650 g mąki pszennej typ 500
50 g śruty orkiszowej
14 g soli
5 g cukru
10 g oleju
Zagnieć wszystkie składniki ręcznie lub z pomocą miksera.
Przykryj miskę i pozostaw ciasto na noc w lodówce lub na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.
Podziel ciasto na równe części- ok 20 średniej wielkości bułeczek.
Rozłóż na blasze lub w formie na muffinki i pozostaw na kolejną godzinę.
Piecz 20 minut w 200st.C.
Studź na kratce.
Postscriptum świąteczne
Moje wypieki świąteczne w tym roku nie należały do wymarzonych. Praktycznie wszystkie pierniczki, które przygotowałam w listopadzie wylądowały w koszu. Zawiniła soda. Tak więc w przyszłym roku do pierniczków Aganiok i Staropolskich dodam zdecydowanie mniej sody. Z całodziennego wypieku pierniczków został mi tylko Piernik Sułtański. Aromatyczny od dużej ilości konfitury pomarańczowej i bardzo słodki.
Masa do piernika
przepis inspirowany książką Hanny Szymanderskiej
2 pomarańcze
250 g cukru
125 ml wody
125 ml miodu
szczypta przyprawy do piernika
400 g ulubionej mieszanki bakaliowej- orzechy włoskie, laskowe, brazylijskie, migdały, figi, rodzynki, morele, suszone jabłka
pestki z połówki Granata
Pomarańcze obierz ze skóry. Oczyść ją z białej błonki i zagotuj w kilku wodach.
Potnij na kawałeczki.
Pomarańcze oczyść z błonek i pokrój na cząstki.
Zagotuj cukier z wodą. Dodaj skórkę i pomarańcze. Smaż jak konfiturę uważając by się nie przypaliła.
Dodaj pokrojone figi, morele, jabłka i owoce Granata.
W drugim garnku zagotuj miód dodaj pokruszone orzechy i smaż kilka minut, często mieszając.
Połącz przesmażone orzechy z konfiturą i smaż dalej.
Gęstą konfiturą przełóż placki piernika.
7 komentarzy:
tak wspaniale zaczynac dzień też bym chciała ;]
Takie bułeczki wspaniale nastrajają od rana.
A masa do piernika wydaje mi się boska!
baardzo apetyczne, zwłaszcza z tym masełkiem:) piernik narazie w odstawkę (przejadł się, więc masa niepotrzebna póki co, ale do zapisania). super fotki, takie bułeczki na śniadanie i nic więcej nie trzeba:)
bułki rewelacyjne! zdjęcia tak do mnie przemawiają, że najchętniej sięgnęłabym po jedną z takim masełkiem...
ale powaliła mnie masa do piernika- tyle dobroci w jednej masie... cudo!
Bułeczki palce lizać, z masełkiem jeszcze lekko ciepłe, rewelacja !:)
przyjemnie tak pysznie zaczynac nowy rok.
Dziękuję bardzo za Wasze serdeczne komentarze.
Pozdrawiam cieplutko
Prześlij komentarz