sobota, 30 października 2010

DYNIOWE RAVIOLI

Dyniowe Ravioli
Pomysł na dzisiejszy przepis wpadł mi do głowy podczas przegladania listopadowego numeru Twojego Stylu. Chodziły jednocześnie za mną ostatnio włoskie smaki, po obejrzeniu filmu "Jedz, módl się, kochaj". Staneło zatem na ravioli. Przepis na ciasto pochodzi od Jamiego Olivera.
Bez specjanego radełka, ale wyposażnoa w nóż, wałek i widelec wziełam się do pracy.
Jest to moja druga propozycja na trwający Festiwal Dyni.

DYNIOWE RAVIOLI
Ciasto
300 g mąki makaronowej
3 jaja
20 ml oliwy
odrobina soli

Farsz
1 kg dyni
pęczek bazylii
mała cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki bułki tartej
4 łyżki startego parmezanu
szczypta suszonego tymiank
szczypta cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
50 g pokrószonych orzechów włoskich
sól, świeżo mielony pieprz
oliwa
Roztrzep jaja i połącz je z sola, i oliwą.
Wlej masę do mąki, wyrabiaj ciasto przez ok 10 minut. Zawiń w folię i włóż do lodówki na ok 1 godzinę.
Nastaw piekarnik na 200o C. Dynię pokrój na kawałki, posmaruj oliwą obsyp tymiankiem i piecz 20 minut.
Z dyni, bazylii, cebuli, czosnku, bułki, parmezanu oraz przypraw zrób puree.
Dodaj orzechy, dopraw i odstaw do przestudzenia.
Ciasto na ravioli wałkuj na jak najciensze placki, z których wycinaj niewielkie prostokąty.
Dyniowe Ravioli
Na każdy z nich nakładaj po łyżeczce farszu, zawijaj i dociskaj widelcem.
Gotuj 6 minut w osolonej wodzie.
Podawaj z ziołami, serem, suszonymi pomidorami lub poprostu jedz same.
Smacznego
Dyniowe Ravioli

piątek, 22 października 2010

Festiwal Dyni czas rozpocząć

Pieczona dynia z rydzami

Miło mi brać udział w Festiwalu Dyni po raz drugi.
Chciałabym go zainaugurować prostym i szybkim przepisem na lekki obiad lub przystawkę.
Będzie to pieczona dynia z rydzami z patelni.




PIECZONA DYNIA Z RYDZAMI

Składniki dla jednej osoby

3 kawałki dyni
kilka sztuk rydzów lub innych grzybów
pomidorki truskawkowe
ser koryciński- śmietankowy
rukola
łyżka masła

Sos
50 ml dobrej oliwy
25 ml sosu balsamicznego
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
świeżo zmielony pieprz

Pieczona dynia z rydzami
Na wstępie zrób sos.
Polej dynię połową sosu i zostaw ją na ok 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i grilluj dynię na kratce przez ok 8 minut lub dłużej jeżeli nie lubisz al dente
Grzyby podsmaż na maśle i dopraw je solą i pieprzem.
Pomidorki zmieszaj z resztą sosu.
Upieczoną dynię połącz z rydzami w towarzystwie rukoli i pomidorków, całość oprószając serem

Smacznego;)

Pieczona dynia z rydzami

czwartek, 21 października 2010

STARY DOM ZDROJOWY RYDZEM STOI

STARY DOM ZDROJOWYMiniony weekend spędziłam, wraz z rodziną, w przeuroczym miejscu. W uzdrowisku Wysowa Zdrój.  Zatrzymaliśmy się w Hoteliku Stary Dom Zdrojowy, o którym z wielką przyjemnością Wam opowiem.




















STARY DOM ZDROJOWY
Miejsce- Stary Dom Zdrojowy znajduje się w Parku Zdrojowym, pijąc kawkę na tarasie mamy zatem piękny widok na okolicę.

Właścicielki- Niezwykle kompetentne i miłe Panie. Pani Barbara przygotowywała nam codziennie pyszności z kuchni- cepeliny, naleśniki, podpłomyki, pierogi i golonki. Pani Kasia raczyła Nas przemiłą obsługą, pyszną kawką i winem.

Jedzenie- Zaczynając od śniadań, którymi byliśmy ugoszczeni (śniadanie wchodzi w cenę pokoju i spodziewałam się tradycyjnego bufetu). Codziennie dostaliśmy inny zestaw- pomidory z oliwą na radicchio, gruszki z tartym serem na radicchio, pyszny serek od lokalnej mleczarki, jajecznica z rydzami, ciasto z gruszkami, domowe dżemy i konfitury, pasztety i wędliny od lokalnych rzemieślników, kończąc na kakao na specjalne życzenie.






STARY DOM ZDROJOWY
W ciągu dnia można było raczyć się piernikiem z gorącymi wiśniami, z wyborną kawą i innymi słodkościami, których nie byliśmy w stanie spróbować.

Na kolację same rozkosze dla duszy- rydze smażone na własnej roboty smalcu gęsim, cepeliny z miętą z wysowskich łąk, marynowana goloneczka, pieczeń z łosia, omlet z rydzami, knedle ze śliwkami z podkrakowskich sadów i wiele innych pyszności.
Dla tych co kochają grzyby, grzybobranie oraz rydze, polecam doroczne Święto Rydza. W tym roku odbyła się trzecia edycja. Panie Barbara Miernikowa i Kasia Miernik-Pietruszewska zdobyły III miejsce w kategorii "wydarzenie", w plebiscycie "Wielkie Odkrywanie Małopolski".
Ciężko było Nam opuścić to urocze miejsce. Na pocieszenie przywieźliśmy sobie wspaniałe rydze od Pani Kasi, z których powstała moja dzisiejsza propozycja.

RYDZE
JĘCZMIENNE ORZOTTO Z RYDZAMI Z PATELNI
inspiracja Gordon Ramsay "Szef kuchni po godzinach"



ORZOTTO


Składniki dla 4 osób
300 g kaszy jęczmiennej
ok 2 litry wywaru warzywnego
1/2 cebuli pokrojonej w kosteczkę
2 ząbki czosnku
gałązka rozmarynu, tymianku i oregano
15 ml oliwy
30 ml masła
sól, pieprz

20 sztuk średniej wielkości rydzów
10 ml oliwy
15 ml masła
sól, pieprz


RYDZE

Wywar zagotuj i pozostaw na małym ogniu.
Masło z oliwą rozgrzej i podsmażaj cebulkę, czosnek i przyprawy.
Wsyp kaszę i smaż ją ok 2 minut.
Wlej 1/2 wywaru i mieszaj do chwili aż płyn odparuje.
Następnie porcjami dolewaj wywar aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Zostało mi jakieś 300 ml wywaru.
Przykryj kaszę i rozgrzej patelnię na rydze.
Smaż je pierw blaszkami do góry przez 2 minuty, dopraw solą, pieprzem.
Zamieszaj i po kolejnych 2 minutach zdejmij z ognia.
Smacznego;)

ORZOTTO

PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE

WBDZ okazji Światowego Dnia Chleba chciałabym zaprezentować chleb, którego recepturę opracowałam inspirując się przepisem  Liski z blogu Pracownia Wypieków na Chleb orkiszowy na miodzie. Składniki są podane na dwa bochenki, które smakują najlepiej ze świeżym masełkiem gdy są jeszcze ciepłe. Chleb ładnie się kroi i długo zachowuje swą świeżość.







Zaczyn:
100 g zakwasu żytniego
100 g zakwasu pszennego
300 g mąki żytniej jasnej typ 700
400 g letniej wody
1 łyżka cukru

Właściwe ciasto:
1100 g wody
30 g miodu
1 kg mąki pszennej jasnej typ 850
1 kg mąki żytniej razowej typ 2000
50 ml oliwy z oliwek
40 g soli morskiej


PSZENNO ŻYTNI NA ZAKWASIE
Składniki zaczynu wymieszaj ręcznie lub mikserem (wtedy 3-4 minuty krócej) przez przynajmniej 10 minut. Wychodzi luźne ciasto.
Przykryj ściereczką i pozostaw na co najmniej 10 godzin.
Właściwe ciasto mieszaj z wyrośniętym zaczynem ręcznie lub mikserem do chwili aż ciasto będzie ładnie odchodziło od ręki.
Odstaw ciasto w ciepłym miejscu na 2 godziny lub dłużej jeżeli potrzeba.
Dwie blaszki- keksówki wysmaruj oliwą I obsyp otrębami np. Orkiszowymi.
Metodą J. Hamelman złóż ciasto i przełóż je do form.
Piekarnik  do temperatury 230 stopni rozgrzewaj w chwili gdy ciasto wypełni całe blaszki.
Wstaw je wtedy na 10 minut, a po tym czasie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i dopiekaj jeszcze 30 minut.
Na zdrówko!
PSZENNO ŻYTNI NA ZAKWASIE

ODROBINA SŁODYCZY PO LETNIEJ ROZŁĄCE

MUS CZEKOLADOWY Witam ponownie !!! Na słodki początek powrotu do blogowania polecam mus czekoladowy inspirowany przepisem według Gordona Ramsay'a.










Składniki
200 ml śmietany 18%

100 g czekolady
50 ml gęstego jogurtu
2 żółtka
30 g cukru

3 łyżki schłodzonej kawy
domowej roboty konfitura z wiśni
jogurt do podania

MUS CZEKOLADOWY

Śmietanę zagrzej i rozpuść w niej czekoladę na gładką masę.
Żółtka utrzyj z cukrem.
Połącz wszystko z jogurtem i kawą.
Wlej do foremek wyłożonych wiśniami otoczonych wodą.
Piecz 20-25 minut w kąpieli wodnej,  w 170 stopniach.
Wstaw na noc do lodówki.
SMACZNEGO;)

MUS CZEKOLADOWY

KREMOWA ZUPA Z CUKINI

KREMOWA ZUPA Z CUKINI
Dzisiaj mam kolejną propozycję na zupę i to kremowa zupę. Chyba to moje ulubione zupy. Szybko je się gotuje, istnieje milion sposobów na ich przygotowanie a przede wszystkim są sycące i takie zdrowe. Gdy za oknem śnieg jeszcze leży a my już po troszeczku za wiosną tęsknimy taka zupa dodaje otuchy i sił by przetrwać jeszcze miesiąc może dwa, kiedy to wiosna na dobre u nas zagości.

Składniki

1 cukinia    
mały kawałek pora
1 mała marchewka
1 plaster koziej fety
ząbek czosnku
1 łyżka octu balsamicznego
½ łyżeczki przyprawy do rosołu
3 kasztany
1 łyżka oliwy

Na rozgrzaną oliwę wrzuciłam warzywa i podsmażyłam kilka chwil. Zalałam 2 szklankami wody doprawiłam, zagotowałam i trzymałam na ogniu do chwili gdy warzywa były miękkie. Całość zmiksowałam doprawiając fetą, octem i startymi kasztanami.
Podawać z kasztanami i listkiem mięty.
Smacznego

KREMOWA ZUPA Z CUKINIKREMOWA ZUPA Z CUKINI

KREMOWA ZUPA Z DYNI I BROKUŁA ze smażonym selerem

KREMOWA ZUPA Z DYNI I BROKUŁA ze smażonym seleremTo taka lekka zupa, którą można przyrządzić w ciągu 30 minut od przyjścia z rześkiego spaceru lub po intensywnej sesji na basenie. Kremowa jest od warzyw a nie od śmietany, tylko ta odrobina parmezanu jest takim małym diabliki ale czy dietetyczne znaczy bez smaku?














KREMOWA ZUPA Z DYNI I BROKUŁA ze smażonym seleremSkładniki
150 g brokułu mrożonego lub świeżego
50 g selera korzeniowego
200 g dyni
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka przyprawy Podlaskiej do rosołu
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka startego parmezanu

uprażone pestki dyni i słoneczniki
sól, pieprz do smaku
Smażony seler
łyżka oleju rzepakowego
1 ząbek czosnku
świeży rozmaryn i tymianek
sól, pieprz

Na rozgrzaną oliwę wrzuciłam warzywa i podsmażyłam kilka chwil. Zalałam 2 szklankami wody doprawiłam, zagotowałam i trzymałam na ogniu do chwili gdy warzywa były miękkie. Całość zmiksowałam doprawiając łyżką parmezanu. Z krążków selera wycięłam foremką  okrągłe kształty „ciasteczek”, które smażyłam na oliwie przyprawionej czosnkiem i rozmarynem oraz tymiankiem. Odsączyłam i podałam do zupy.
Podawać z selerem i pestkami dyni i słonecznika.
Smacznego
KREMOWA ZUPA Z DYNI I BROKUŁA ze smażonym selerem

PASTA DI CASTAGNE

PASTA DI CASTAGNE
Przeglądając ostatni numer Twojego Stylu, natknęłam się na makaron z kasztanami. Oczy mi się zaświeciły, gdyż myślę iż to połączenie zaskoczy mnie cudownym smakiem.
Przetestowałam więc propozycję, modyfikując ją na swoją nutę. Wiecie co, miałam rację-pyszne było.

Składniki

70 g domowego makaronu tagliatelle
5 suszonych kasztanów
1 łyżka śmietany 18%
90 g jogurtu greckiego
1 łyżeczka oliwy
1 ząbek czosnku
parmezan i natka pietruszki do posypania

Zamrożony makaron, o którym wspominałam wcześniej wrzuciłam na gotującą i osoloną wodę na 5 minut.  Starty czosnek oraz kasztany podsmażyłam na oliwce dodając po chwili śmietanę. Zdjęłam patelnię z ognia i dodałam wtedy jogurt łącząc powstały sos z ugotowanym makaronem. W ten sposób jogurt grecki nie zważył się. Całość posypałam odrobiną parmezanu- w końcu to dietetyczny przepis i i posiekaną natką pietruszki. Smacznego


PASTA DI CASTAGNE

AROMATYCZNY TORT CZEKOLADOWY

AROMATYCZNY TORT CZEKOLADOWYSzukając inspiracji na ciasto czekoladowe trafiłam na
Tort Walentynkowy na blogu Kwestia Smaku. To było to. Konsystencja idealna, smak niebiański a wrażenia nie do opisania. Jedno jeszcze pragnę potwierdzić im dłużej się powstrzymamy od jedzenia go tym jest lepszy, niczym dobre Pinot Noir, aromatyczne, z głębią smaku i zaskakujących aromatach.







Składniki

350 g gorzkiej czekolady
3 łyżki brandy
5 łyżek likieru kawowego Kahlua
50 g kakao
250 g masła roślinnego
160 g cukru brązowego
3 łyżki cukru pudru
10 jaj
60 g mąki razowej
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
10 łyżek domowych konfitur z wiśni

W garnku na kąpieli wodnej rozpuściłam połamaną gorzką czekoladę, masło roślinne, brandy, likier, kakao z 125 ml letniej wody. Do momentu połączenia wszystkich składników garnek trzymałam w kąpieli by później całość przestudzić. Gdy masa by gotowa na łączenie się z resztą składników żółtka oddzieliłam od białek, ubiłam je na lekko puszystą masę. Połączyłam je wówczas z masą czekoladową mąką i proszkiem do pieczenia za pomocą drewnianej łyżki. Ubiłam wtedy pianę z białek z dodatkiem cukru i połączyłam w dwóch etapach z reszta ciasta. Formę o średnicy 27 cm wyłożyłam papierem posypałam płatkami migdałów oraz przykryłam konfiturą z wiśni. Wylałam na wiśnie masę czekoladową i całość wstawiłam na 1godzinę i 5 minut do nagrzanego na 160o piekarnika. Ciasto się nie przyrumieniło, patyczek po tym czasie był już suchy. Gdy ciasto przestygło przełożyłam je na paterę obracając o 180o.  Polewę zrobiłam ściśle według przepisu z blogu Kwestia Smaku tzn. ponownie w rondelku ustawionym w kąpieli wodnej rozpuściłam na jednolitą masę 200 g ciemnej czekolady, 125 ml kremówki oraz 60 ml likieru Kahlua. Gdy polewa odpowiednio zgęstniała udekorowałam nią ciasto dodając na brzegi parę płatków migdałów.
AROMATYCZNY TORT CZEKOLADOWY

LENIWE ŚNIADANIE

NALEŚNIKIPrzyszedł taki moment,  w którym od czasu do czasu znajduje się każda z nas. Czas diety- raczej ograniczenia.  Święta już za nami, już wszytskie pierniki zostały zjedzone i efekty widać w biodrach. Postanowiłam sie troszkę oraniczyc. Oczywiscie z pofesjonalną pomocą. Nie wiecie jak bardzo sie ucieszyłam, że mogę od czasu do czasu zjeść np. naleśniki.



Składniki
1 jajo
65 g mleka
40 g mąki
olej rzepakowy do smażenia
3 łyżki ze słoika domowych jabłuszek z malinami do przełożenia



Żółtko, mleko, mąkę  roztrzepałam na pulchna masę a białko ubiłam na sztywno łącząc wszystko razem. Masę tą odstawiłam na 10 minut do „odtajania”. Smażyłam na oleju rzepakowym, który jest zdrowszy od popularnego słonecznikowego na złoty kolor. Z podanych składników wyszło mi 5 placuszków- aż nadto jak dla jednej osoby.
NALEŚNIKI

SZYBKIE KREWETKI

Gdy nie mam pomysłu na kolacje a chodzi za mną coś dobrego przygotowuję sobie zazwyczaj krewetki, które są daniem szybkim, pożywnym, niskokalorycznym a co najważniejsze można je przygotować na milion sposobów. Oto jeden z nich.

Składniki

8 surowych krewetek tygrysich, mogą być też średnie gotowane lub surowe
2 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru
1 łyżka miodu
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek

sok z ½ limonki
natka pietruszki
sól, pieprz do smaku

Na patelni rozgrzałam masło z oliwką, czosnkiem i imbirem pokrojonym w plasterki. Przesmażałam przez minutę. Dodałam miód, sok, chili- połączyłam i dołożyłam krewetki. Smażyłam je 3 minuty doprawiając na koniec solą oraz natką. Pysznie smakowały z Chlebkiem według receptury Mirabbelki. Smacznego
 
SZYBKIE KREWETKI


SZYBKIE KREWETKI

MIESZANY CHLEB Z NASIONAMI WEDŁUG RECEPTURY MIRABBELKI

Jak każdy chleb na zakwasie i ten wymaga wcześniejszych przygotowań, ale jest lekki i przyjemny w wyrabianiu i pieczeniu a jaki ma smak. Rodzinka twierdzi, że jak do tej pory to najsmaczniejszy chleb jaki zrobiłam. Przepis z moimi zmianami pochodzi z Domowej piekarni Mirabbelki.

Zaczyn
150 g dokarmionego zakwasu 100% hydracji
100 g letniej wody
160 g mąki orkiszowej


Ciasto chlebowe
1000 g mąki orkiszowej 1850
200 g mąki żytniej 720
200 g mąki pszennej
910 g letniej wody
2,5 łyżki soli
150 g ziaren słonecznika, dyni oraz soi lekko uprażonych

W glinianym dzbanku  wieczora poprzedzającego pieczenie chlebka wymieszałam wszystkie składniki zaczynu. Przykryłam ściereczką i odstawiłam na całą noc. Następnego dnia wymieszałam mąki z wodą, utworzyłam kulę i pozostawiłam na pół godziny. Tak jak radziła Mirabbelka ciasto wyrabiałam w misie z hakiem. W następnym etapie dodałam zaczyn, sól oraz nasiona. Włączyłam robota na najniższe obroty i wyrabiałam przez 5 minut.  Ponownie przykryłam misę i pozostawiłam do wyrośnięcia- w przepisie autorka mówi nawet o 5 godzinach. Po ok. 2 godzinach ciasto chlebowe niemal uciekało z misy- w między czasie włączyła robota, by je odgazować. Przełożyłam je do misy wysmarowanej olejem by proces wyrastania był kontynuowany. Po ok. 3 godzinach ciasto było gotowe- po naciśnięciu wracało powoli. Wstawiłam więc rynienkę, o której już wcześniej pisałam do zimnego piekarnika ustawiając temperaturę na 230o i czas na 30 minut. Do nagrzanego naczynia przełożyłam energicznie wyrośnięty chleb- trzeba uważać by chlebek się nie zawiną tak jak stało się z moim. Rynienkę przykryłam, piekłam przez 30 minut, zdjęłam przykrywkę i dopiekałam kolejne 30 minut. Studziłam na kratce.
MIESZANY CHLEB Z NASIONAMI WEDŁUG RECEPTURY MIRABBELKI

MIESZANY CHLEB Z NASIONAMI WEDŁUG RECEPTURY MIRABBELKI

ŚWIĄTECZNE ŻYCZENIA PRZY MAKOWCU

MAKOWIEC
Wszystkim Blogerko, Blogerom i odwiedzającym
składam życzenia
Spokojnych i Radosnych Świat Bożego Narodzenia
oraz Pomyślności i Sukcesów w Nowym Roku
Oby głowy Nasze były pełne pomysłów oraz wszystko wszystkim smakowało.







Składniki na 3 makowce

Ciasto drożdżowe
600 g mąki pszennej
250 g miękkiego masła
2 jaja
3 żółtka
0.8 szklanki podgrzanego mleka
250 g cukru brązowego
70 g świeżych drożdży

Makowe nadzienie
500 g przepłukanego maku
1,6 l mleka
170 g masła
5 łyżek miodu
11/2 szklanki wymieszanych orzechów włoskich, laskowych, migdałów
3 figi
10 moreli
2 daktyle
11/2 szklanki cukry brązowego
5 jaj
kieliszek rumu
2 łyżki ekstraktu z wanilii

Do miski wsypałam make, cukier i połączyłam ją z masłem. W ciepłym mleku rozpuściłam drożdże, którym pozwoliłam chwile podrosnąć.  Jaja roztrzepałam, wlałam do mąki i wymieszałam z podrośniętymi drożdżami. Wyrobione ciasto odstawiłam w ciepłe miejsce na jakieś 3 godziny- musi podwoić swą objętość.
W czasie gdy ciasto sobie rosło zalałam mak gotującym się mlekiem, który pykał sobie na ogniu ok. 40 minut. Ugotowany mak przecedziłam, połączyłam z bakaliami i przepuściłam przez maszynkę 2 razy- dzięki za elektryczne maszynki;). W dużym rondlu rozpuściłam masło z miodem i cukrem dodając na końcu mak. Całość smażyłam 10 minut ciągle przy tym mieszając moja makową masę- wspomnę tutaj, ze cierpliwe mieszanie nie jest moją mocną stroną ale moja siostra, która jest uzdo lepsza w tej materii zajęta była właśnie sernikiem;) Masę odstawiłam do przestygnięcia. Gdy ciasto było już wyrośnięte do makowego nadzienia dodałam ubite żółtka oraz pianę.      
Ciasto podzieliłam na trzy części i każdą z nich rozwałkowałam na przygotowanym papierze do pieczenia. Na każdy placek rozłożyłam równo mak zostawiając z każdej strony ok. 2 cm margines, który smarowałam białkiem. Na koniec zwinęłam każdy placek w rulonik zawijając  boki pod spód, a każdy rulonik zawijałam w papier i wkładałam do formy. Zostawiłam swoje makowce na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Wtedy wstawiłam go do piekarnika nagrzanego do 180o C na 60 minut. Po ostudzeniu polukrowałam i pospałam pokruszonymi orzechami. Podobno pyszny;)

MAKOWIECMAKOWIEC

TARTA prawie jak od Bartolomeo Scappi

TARTA prawie jak od Bartolomeo Scappi

Składniki

4 arkusze ciasta francuskiego

½ kg mięsa mielonego z indyka

½ selera

curry
cynamonkolendra
papryka czerwona

papryczka chili
parmezan
sól, pieprz, odrobina cukru
masło, oliwa z oliwek

2 arkuszami ciasta wyłożyłam formę do tarty i podpiekłam je przez 13 minut- próbowałam opiekać przykrywając ciasto papierem obciążonym na przykład fasolą. Osobiście jednak nie lubię i nie polecam tej metody, gdyż ja wolę gdy na tym etapie już pojawia się chrupiąca skórka. Mięso intensywnie przyprawiłam dlatego nie podaję ilości, gdyż można tutaj poszaleć lub też nie jeśli ktoś nie lubi.

Przyprawiłam intensywnie, gdyż jak się dowiedziałam we włoskiej kuchni w czasach Bartolomeo gościły przyprawy dużo intensywniejsze niż obecnie. Duża ilość przypraw w ówczesnych czasach świadczyła również o bogactwie gospodarza.
Przyprawione na kilka godzin przed mięso przesmażyłam ze startym na grubych oczkach selerem na łyżce masła wymieszanego z oliwką i wyłożyłam je na podpieczony spód. Posypałam kilkoma łyżkami parmezanu i przyłożyłam dwoma arkuszami ciasta zlepiając brzegi. Piekłam 40 minut w 180o i podałam z mieszanką sałat. Smacznego;)
TARTA prawie jak od Bartolomeo Scappi

PRALINKI NA PREZENCIKI

Oto moja następna propozycja. Przepisy i inspirację na WIŚNIOWE TRUFELKI wzięłam od  Dorotus, na KOKOSOWE od  Małgorzaty i na PRALINKI W ORZECHACH I TE ZE ŚLIWKĄ z blogu Kwestia Smaku .










WIŚNIOWE TRUFELKI


Składniki na około 40 sztuk

500 g gorzkiej czekolady
250 g konfitur nisko słodzonych wiśni domowej roboty
50 ml domowej wiśniówki
200 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru brązowego

W garnuszku wymieszałam wiśnie, cukier, śmietankę i wiśniówkę. Dusiłam bez przykrywania 20 minut. Następnie garnek przełożyłam do kąpieli wodnej i rozpuściłam w kremowej masie połamaną czekoladę. Po przestudzeniu przekładałam do małych papilotek.
WIŚNOWEWIŚNOWE

WIŚNOWE 


TRUFLE Z KOKOSEM W CZEKOLADOWEJ OTOCZCE

Składniki na około 35 trufli

400 g wiórków kokosowych
140 g masła
140 g cukru pudru
200 ml śmietany kremówki
1 łyżka ekstraktu z wanilii
kilka migdałów

700 g czekolady mlecznej

Kremówkę zagrzałam z masłem i dodałam do wymieszanych wiórków z cukrem i wanilią. Masę włożyłam do lodówki na kilka godzin- tak jak poradziła Małgorzata. Schłodzoną masę moja siostra formowała w kuleczki, wkładając do niektórych migdały. Gotowe kuleczki maczała w rozpuszczonej czekoladzie, nabijając je na pałeczki do szaszłyków.
KOKOSOWE
KOKOSOWE


PRALINKI W ORZECHACH
Składniki na około 40 sztuk

400 g gorzkiej czekolady 76%
400 ml ubitej kremówki
200 ml śmietany kremówki
12 łyżek cukru brązowego
8 łyżek ciepłego masła
kokos, posiekane migdały, orzechy laskowe i brazylijskie

Połamaną czekoladę moje druhny rozpuściły w kapeli wodnej.  Za pomocą miksera rozpuszczoną czekoladę łączyły z ubitą śmietanką z cukrem a potem z masłem. Masę tą wyłożyłam do prostokątnej formy i schłodziłam. Wszystkie trzy lepiłyśmy kulki i obtaczałyśmy w orzechach i kokosie. 4 druhna- moja bratowa dokładała nam papilotek gdy ich brakowało;)
Z ORZECHEM

Z ORZECHEMTRUFLE Z KOKOSEM W CZEKOLADOWEJ OTOCZCE
Z ORZECHEM


CZEKOLADOWE TRUFLE ZE ŚLIWKĄ

Składniki na około 50 sztuk

300 deserowej
100 g śmietany kremówki
150 g miękkiego masła
2 łyżeczki rumu
2 łyżki miodu
20 ml zaparzonej kawy
suszone śliwki

Śmietankę z masłem zagrzałam, dodałam miód i kawę. Garnek włożyłam do kąpieli wodnej i dodałam wtedy połamaną czekoladę oraz rum. Masę wylałam do formy wyłożonej folią i schłodziłam. Zaschniętą masę pokroiłam na małe kwadraty i na każdy kwadracik nakładałyśmy śliwkę i zagniatałyśmy w kuleczki, lub fantazyjne kształty obtaczając na końcu w kakao.
ŚLIWKOWEŚLIWKOWE